Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Steinbeck, John - Na východ od ráje

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

John Steinbeck
Na východ od ráje

Pro referát jsem si vybrala rodinnou ságu Johna Steinbecka Na východ od ráje. Jelikož jde o ságu, je tato kniha velmi rozsáhlá. Autor svými postavami ztělesňuje mnoho charakterových typů s různými osudy, cíli, názory a životní filozofií. V originálu zní název - East of Eden. Kniha poprvé vyšla roku 1952, ihned získala velkou popularitu a dál vychází v obrovských nákladech po celém světě. Byla dokonce i zfilmována ( jednu z hlavních rolí ztvárnil americký herec James Dean).

Sága je zčásti autobiografická, zachycuje život rodin Hamiltonů (rodina Steinbeckova dědečka) a Trasků (fiktivní), od dob kolonizace až po první světovou válku. Děj se odehrává ve Spojených státech v údolí Salinas.

Není snadné napsat obsah této knihy, má spoustu dějových linií, dá se na ni dívat z různých úhlů, ale donutí čtenáře k zamyšlení.

Hamiltonovi a Traskovi žijí ve stejné době v USA ( v Kalifornii a Connecticutu). Jejich cesty se protnou, když se Adam Trask se svou rodinou přestěhuje do severní Kalifornie a stanou se z nich sousedé. Adam chce vybudovat rajskou zahradu (nereálný sen - skalnatý terén), ráj na Zemi. Má chuť do práce, těhotnou ženu a spoustu nadějí, plánů a peněz. Svou ženu Cathy považuje za anděla, ale nezná její pravou tvář (=bestie, zrůda Х krásný křehký zevnějšek, pro peníze a potěšení je schopná udělat cokoli - zinscenuje znásilnění (10 let), zabije vlastní rodiče (15 let), pokusí se vlastnoručně potratit a zabít manžela). Když porodí dvojčata Cala a Aarona, uteče do města → to naivního Adama těžce zasáhne a stáhne se do vlastního světa. O děti se stará Číňan Lee (=symbol moudrosti a lidskosti, věrný šlechetný sluha a přítel, člen rodiny). Později se dozví, že Cathy žije v Salinas v nevěstinci (zneužívá lidské slabosti - majitelku Fay otráví a zdědí podnik, hosty fotí „in flagranti“ a potom je vydírá), ale dětem řekne, že zemřela. Při bouři se na farmě schovají Baconovi (vzorná rodinka z města) a přimějí Adama, aby se kvůli vzdělání dětí přestěhoval do Salinasu. Dvojčata se skvěle učí, Aaron(= hodný chlapec, po otci naivní), chodí a Abrou Baconovou. Cal (= rebel, navenek tvrdý, ale je velmi citlivý a zranitelný, chce, aby všichni kolem něj byli šťastní → skrytě dělá dobré skutky → vyplňuje tak nedostatek lásky) jim jejich lásku závidí → výčitky, myslí si, že je špatný a nikdy nebude šťastný. Po nocích chodí ven a poznává skutečný život. Zjistí, že jejich matka žije, i jaký vede život, ale chce Aarona uchránit (přemluví ho, aby dřív odmaturoval a odešel na univerzitu = otcova pýcha). Cal začne tajně pracovat a vydělá otci zpět peníze, o které přišel při podnikání. Otec peníze odmítne → Cal je nešťastný (zklamal otce) a rozzuří se → odvede Aarona za matkou (pravdou mu chce ublížit). Aaron se stydí za svou „ špinavou “ matku a narukuje do pluku. Ve válce padne → to otce raní→ Cal nese vinu. Abra a Lee ho přesvědčují o opaku. I otec mu nakonec odpustí a docení jeho snahu. Cal a Abra zůstanou spolu ( Abra + Aaron – dětská láska, která vyhasla). Cal našel svoje štěstí.

Steinbeck se nechal inspirovat biblí. Zamýšlí se nad příběhem Kaina a Ábela, nad otázkou viny, zavržení, spravedlnosti a odpuštění. Z toho se odvíjí i název. Když byl Kain zavržen a vyhnán, musel odejít a žít v zemi Nód na východ od ráje.

Autor se staví proti osudu a fatalismu. Každý člověk má možnost volby. TIMŠEL, hebrejské slovo, znamená „ můžeš.“ Svoboda a život jsou dary. Můžeme si zvolit vlastní cestu, probojovat ji a zvítězit.

Hlavní děj je chronologický, ale obsahuje spoustu vedlejších příběhů, které jsou retrospektivní (vzpomínky na Cathynino dětství, Leeův život v Číně...). Paralelně se odehrávají životy Hamiltonů, Trasků i Cathy, které se protnou a zase rozdělí.
Autor používá spisovný jazyk, ale také hovorový a občas i vulgarismy.

Přestože je kniha poměrně rozsáhlá, obsahuje mnoho postav a vedlejších příběhů, čte se skutečně velmi dobře. Děj je dynamický a místy čtenáře úplně pohltí. Přináší zajímavé myšlenky a názory.

Mně osobně se kniha moc líbila a vřele ji každému doporučuji.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT